2016-10-19
Гнійний менінгіт - запалення м’якої мозкової оболонки, справді, дуже важка хвороба, яку викликає ряд збудників - менінгокок, стафілокок, стрептокок, у тому числі хіб-бактерія (гемофільна паличка типу В), яку виявили відносно недавно. Найчастіше бактеріальний збудник потрапляє на слизову оболонку носоглотки, а згодом - у кров. Бактерії долають захисний механізм імунної системи людини й швидко-швидко розмножуються. Вони проникають у мозкову оболонку, де викликають запальний процес. При руйнуванні бактерій вивільняється величезна кількість токсичних речовин, які спричиняють важкий набряк мозку, у хворого підвищується внутрішньочерепний тиск, порушується мозковий кровообіг.
Найгірше те, що початкові симптоми менінгіту схожі на симптоми звичайних інфекцій - висока температура, головний біль, який супроводжується блювотою. Усе це свідчить про інтоксикацію організму, характерну, наприклад, і для грипу, і для інших інфекційних хвороб. Та все ж починається менінгіт, здебільшого, гостро, з бурхливим перебігом: зненацька з’являється різкий головний біль, як наслідок - підвищення внутрічерепного тиску, судоми, втрата свідомості. Ще одна особливість менінгококової інфекції - висипка пурпурового кольору на тілі, як правило, на сідницях, іноді - на руках та обличчі. Це ознака менінгококцемії, тобто менінгококового сепсису. Висипка з’являється через 5-6 годин після потрапляння бактерії у кров. Коли з’являються цятки на тілі, хворого треба негайно доправляти в інфекційну лікарню, де врятувати людину зможе тільки екстрена медична допомога.
Щоб уберегти себе та свою дитину від захворювання на ентеровірусну інфекцію, у т.ч. вірусний менінгіт ,треба додержуватись таких правил:
- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття i приготування їжі використовувати воду питну в герметично упакованих місткостях або з централізованих джерел водопостачання, при загостренні епідеміологічної ситуації на ентеровірусну інфекцію вживати тільки кип’ячену водопровідну воду.
- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, тощо) для приготування їжі, миття посуду i рук необхідно мати з собою запас питної води. Під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.
- Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних oci6.
- При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми - обдати окропом.
- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом, також необхідно мити руки після відвідування туалетів.
У випадку виявлення перших ознак захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або негайно викликати швидку допомогу. При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.