Обережно, менінгіт!

2016-10-19

/Files/images/2016/image.jpg

Обережно, менінгіт!

Гнійний менінгіт - запалення м’якої мозкової оболонки, справді, дуже важка хвороба, яку викликає ряд збудників - менінгокок, стафілокок, стрептокок, у тому числі хіб-бактерія (гемофільна паличка типу В), яку виявили відносно недавно. Найчастіше бактеріальний збудник потрапляє на слизову оболонку носоглотки, а згодом - у кров. Бактерії долають захисний механізм імунної системи людини й швидко-швидко розмножуються. Вони проникають у мозкову оболонку, де викликають запальний процес. При руйнуванні бактерій вивільняється величезна кількість токсичних речовин, які спричиняють важкий набряк мозку, у хворого підвищується внутрішньочерепний тиск, порушується мозковий кровообіг.

Найгірше те, що початкові симптоми менінгіту схожі на симптоми звичайних інфекцій - висока температура, головний біль, який супроводжується блювотою. Усе це свідчить про інтоксикацію організму, характерну, наприклад, і для грипу, і для інших інфекційних хвороб. Та все ж починається менінгіт, здебільшого, гостро, з бурхливим перебігом: зненацька з’являється різкий головний біль, як наслідок - підвищення внутрічерепного тиску, судоми, втрата свідомості. Ще одна особливість менінгококової інфекції - висипка пурпурового кольору на тілі, як правило, на сідницях, іноді - на руках та обличчі. Це ознака менінгококцемії, тобто менінгококового сепсису. Висипка з’являється через 5-6 годин після потрапляння бактерії у кров. Коли з’являються цятки на тілі, хворого треба негайно доправляти в інфекційну лікарню, де врятувати людину зможе тільки екстрена медична допомога.

Щоб уберегти себе та свою дитину від захворювання на ентеровірусну інфекцію, у т.ч. вірусний менінгіт ,треба додержуватись таких правил:

- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття i приготування їжі використовувати воду питну в герметично упакованих місткостях або з централізованих джерел водопостачання, при загостренні епідеміологічної ситуації на ентеровірусну інфекцію вживати тільки кип’ячену водопровідну воду.

- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, тощо) для приготування їжі, миття посуду i рук необхідно мати з собою запас питної води. Під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.

- Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних oci6.

- При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми - обдати окропом.

- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом, також необхідно мити руки після відвідування туалетів.

У випадку виявлення перших ознак захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або негайно викликати швидку допомогу. При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.

Кiлькiсть переглядiв: 111